Gezond Pasen

21-04-2019

Als jij graag gezond wilt eten, kunnen feestdagen een moeilijke periode zijn. Je wilt uiteraard het liefst mee-eten met de rest van je vrienden en/of familie. Gelukkig kan dat ook, al denk je misschien van niet. 

Om je te helpen het paasweekend gezond door te komen, heb ik een aantal tips voor je. 

1. Kies gezonde broodsoorten

Ga je voor brood, kies dan voor normaal volkoren of meergranen brood. Sla de luxebroodjes liever over als je deze kan weerstaan. Toch een luxebroodje? Kies er dan maximaal 1. Eén luxebroodje staat ongeveer gelijk aan 3 volkoren boterhammen. Wees je hiervan bewust!

2. Gezond is ook lekker

Maak het ontbijt of de brunch specialer met gezonde gerechtjes zoals bijvoorbeeld:

3. Kies gezonde tussendoortjes

Chocolade paaseieren en allerlei andere lekkernijen zijn gedurende deze dagen waarschijnlijk binnen handbereik. Als je trek hebt is het lastig dit lekkers te weerstaan.

Helaas kunnen deze tussendoortjes ervoor zorgen dat je veel extra vetten en suikers binnenkrijgt. Daarnaast zorgen deze zoete tussendoortjes voor pieken in je bloedsuikerspiegel waardoor je moe en prikkelbaar wordt. Gevolg: nog meer snoepen. Zorg er dus voor dat je voldoende gezonde tussendoortjes bij de hand hebt. 

Enkele voorbeelden:

  • Gezonde koek: bv. Sultana natuur, maïswafels, rijstwafels, droge Grany granenbiscuits,...
  • Fruit
  • Rauwe groentjes met bv. hummus
  • Magere/halfvolle ongesuikerde plattekaas, yoghurt, Griekse yoghurt,...
  • Bliss balls
  • Yoghurtbars
  • ...

4. Eet paaseieren alleen op de paasdagen zelf

Wist je dat een klein paaseitje ongeveer 40 calorieën bevat? Probeer deze paaseieren te weerstaan tot de paasdagen. Kies bij voorkeur voor pure chocolade en haal niet meer in huis dan je van plan bent om op te eten. Heb je toch nog wat paaseitjes over na de paasdagen? Geef ze dan zo snel mogelijk weg! 

5. Eet niet omdat het er staat

Zet niet onnodig veel eten op tafel zelf. Dit zorgt ervoor dat je meer gaat eten. Probeer enkel te eten uit honger en niet omdat het er staat of uit goesting. Is er veel eten over? Geef het mee met je gasten zodat je het niet zelf allemaal opeet!

6. Drink geen alcohol

Alcohol legt de vetverbranding stil. Daardoor sla jij je eten direct op als lichaamsvet en wordt er niets verbrand. Verder daalt ook je wilskracht als je wat alcohol binnen hebt. De kans dat je na het eerste glaasje meer gaat drinken en daarbij drang krijgt naar vet- en suikerrijke voeding, is dan veel groter. Drink om deze redenen zo min mogelijk alcohol.

7. Wees actief

Gedurende de paasdagen hebben de meeste mensen verlof, maak gebruik van deze tijd door voldoende te bewegen (zo verbrand je meer calorieën! Blijf niet de hele dag binnen zitten. 

8. Drink water

Water drinken tijdens de maaltijd zorgt voor een voller gevoel. Zo zul je je minder snel overeten. Ook helpt water drinken het lichaam beter functioneren om zo makkelijk je vetverbranding te laten werken. Drink gedurende de dag ongeveer 1,5 liter water, waarvan max. 0,5 liter koffie/thee/lightfrisdrank. 

9. Drink vooral geen calorieën

Beperk het drinken van vruchtensappen, smoothies, frisdranken en alcoholische dranken. Hoe gezond ze ook lijken, deze dranken zitten vol suiker. Toch zin in iets zoets? Kies dan voor een light frisdrank of geïnfuseerd water. Of je maakt een lekkere limonade

10. Eet langzaam

Eet langzaam en kauw goed. Bij te snel eten krijgt je maag niet de kans om tijdig aan te geven dat hij vol zit. Je maag heeft ongeveer 20 minuten nodig om te kunnen bepalen of hij vol zit. Het gevoel dat je vol zit komt langzaam tot stand en als je snel eet zal je dit signaal dus missen. Hierdoor zal je dus meer eten.

Je lichaam zal zich ook aanpassen aan je eetgedrag en sneller grotere hoeveelheden accepteren, waardoor je weer meer nodig hebt om vol te raken. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel met je eetgedrag.

Vaak kauwen zorgt ook voor een nuttig voordeel. Je zult meer smaken proeven die vrijkomen waardoor je meer kan genieten van je eten.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Kies je er toch voor om iets minder gezond te eten, geniet er dan in elk geval heel erg van en voel je niet schuldig! Zorg er daarnaast voor dat je na Pasen de draad direct weer oppakt.

Vrolijk Pasen!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin