Zoete aardappelchips

24-05-2019

Net als bij de gewone aardappel bestaan er ook zoete aardappelen met paars vruchtvlees. Zoete aardappels zijn trouwens geen 'echte' aardappels maar ze behoren tot de winde-familie. Deze aardappelen worden ook wel bataat genoemd. Zoete aardappelen kunnen op tal van manieren bereid worden. Deze keer kies ik voor zoete aardappelchips.

Zoete aardappelen zijn zeer gezond en worden ook wel een superfood genoemd. Ze zitten bomvol vitamine A en C, calcium, magnesium, kalium en hebben ze maar liefst 1,5 keer meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Verder bevatten ze wel iets meer koolhydraten in vergelijking met 'normale' aardappelen.

Een klassieke gekookte aardappel heeft een veel hogere glycemische index dan de zoete aardappel. Dat betekent dat de koolhydraten uit de gewone aardappel sneller zullen worden opgenomen in het bloed dan bij de zoete aardappel. Dit is waarschijnlijk het belangrijkste gezondheidsvoordeel van de zoete aardappel. Dankzij zijn hoge vezelgehalte komen de koolhydraten trager vrij waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Een stabiele bloedsuikerspiegel is op zijn beurt belangrijk voor vetverbranding en voor een langdurig verzadigd gevoel.

Is de zoete aardappel gezonder dan de klassieke? Neen. Beiden hebben goede eigenschappen. Als je heel graag zoete aardappel eet, dan mag je je klassieke aardappel gerust regelmatig vervangen door een zoete. Lust je het niet, dan kan je ook perfect zonder.

Ingrediënten (50 g; 1 klein zakje)

  • 1 middelgrote paarse zoete aardappel
  • een snuifje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schil zoete aardappelen en snijd ze met een mandoline in fijne schijfjes.
  3. Dep de schijfjes droog met een vel keukenrol.
  4. Leg de schijfjes op een bakplaat en kruid af met wat zout.
  5. Zet 20-30 minuten (afhankelijk van de dikte van de schijfjes) in de voorverwarmde oven.
  6. Haal de chips uit de oven en laat afkoelen.

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin