Zalmmousse

19-09-2019

Nog op zoek naar een hapje? Een goed aperitiefhapje zet de perfecte toon voor de gehele avond. Maar dit wil daarom niet zeggen dat je hier uren voor in de keuken hoeft te staan! Deze zalmmousse is dan ook zeer geschikt als het heel snel moet gaan! Je hebt slechts een 5-tal ingrediënten nodig en je hoeft alles gewoon samen te mixen. Makkelijk op voorhand te maken, zo geniet jij ook van het feestje. 

Je kan de zalmmousse serveren als dip maar ook in glaasjes. Serveer met wat (volkoren) toastjes of een heleboel gesneden groenten en je bent klaar om te starten.

Vis eten is gezond. Vis levert belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, B-vitaminen, vitamine D, selenium en jodium. De meeste vissoorten zijn mager en passen perfect in een gezond eetpatroon. Maar ook vette vis, zoals zalm, heeft een belangrijke plaats in een gezonde voeding. Het is onze belangrijkste voedingsbron van bepaalde omega 3-vetzuren. Zo ben je beter beschermd tegen hart- en vaatziektes. Je doet er dan ook goed aan om één keer per week vis te eten. Verse vis krijgt de voorkeur, maar ook gerookte vis is een gezonde afwisseling.

Aan zalmmousse worden veelal calorierijke ingrediënten zoals mayonaise, room, roomkaas en dergelijke toegevoegd. Deze toevoegingen brengen een heleboel verborgen vetten (en dus ook calorieën) met zich mee. Om een smeuïge mousse te creëren, voeg ik (Griekse) yoghurt toe. Je kiest best voor een mager of halfvol melkproduct zonder toegevoegde suikers. Volle producten laat je beter staan omdat deze meer (verzadigde=slechte!) vetten aanbrengen. De yoghurt zorgt voor de aanbreng van eiwitten met hoge biologische waarde. Ik verkies Griekse yoghurt boven gewone yoghurt omdat deze smaakvoller is en dubbel zo veel eiwitten bevat. Dit zorgt voor een langer verzadigend gevoel. Je kan de yoghurtsaus ook vervangen door zachte geitenkaas. Geitenkaas bevat meer calorieën en (verzadigde) vetten dan (Griekse) yoghurt maar matig gebruik van magere kazen past nog steeds in een gezond voedingspatroon. 

Zalmmouse

Ingrediënten (6 st of 1 potje)

  • 200 gram gerookte zalm 
  • 1  klein potje magere, ongesuikerde (Griekse) natuuryoghurt (125 g)
  • enkele takjes verse dille
  • een snuifje peper 
  • enkele druppels citroensap
  • optioneel: viseitjes

Bereidingswijze

  1. Doe de zalm, (Griekse) yoghurt en dille in een blender of maal fijn met de staafmixer. Hou nog wat gerookte zalm en dille over voor de afwerking.
  2. Proef of de mousse nog wat kruiding nodig heeft en kruidt af met peper en citroensap. 
  3. Schep of spuit de zalmmousse in glaasjes of serveer al dip. 

  4. Zet de mousse even in de koelkast om wat op te stijven.

  5. Werk af met reepjes gerookte zalm en dille (en eventueel viseitjes). 

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin