Waldorfsalade met quinoa

07-05-2019

Een Salade "Waldorf", het is een klassieker onder de slaatjes. Een iconische licht zoete salade met selder, appel, rozijnen, walnoten en geitenkaas. De beroemde Waldorfsalade werd het eerst geserveerd in het Waldorf Astoria hotel in New York. Deze gezonde lunch zet je in geen tijd op tafel!

Deze salade wordt geserveerd met quinoa maar is ook lekker met volkoren/meergranen brood of bulgur. Ook 's middags heb je koolhydraten nodig. Je hebt na het middagmaal namelijk nog heel wat energie (dat wordt geleverd door koolhydraten) nodig, dit in tegenstelling tot na het avondmaal. Het is dus logisch dat de ochtend en middag een beter moment is voor koolhydraten: je hebt dan immers nog een dag om ze te verbranden. 

Het eten van een slaatje als lunch zorgt er bovendien voor dat je gemakkelijker de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten van 300 gram haalt. Met dit slaatje krijg je per portie ongeveer 100 gram groenten binnen. Dat is al 1/3 van je dagelijkse behoefte!

Kaas past in een gezond voedingspatroon, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet. Kaas bevat namelijk heel wat vetten. De inname van verzadigd vet kan worden beperkt door te kiezen voor magere kaassoorten zoals bijvoorbeeld zachte geitenkaas. Uiteraard bevat kaas ook heel wat eiwitten van hoge biologische waarde!

Walnoten bevatten redelijk wat calorieën (gebruik dus met mate!) maar die worden voornamelijk aangebracht door de goede vetten, namelijk enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Verder zitten noten boordevol vitaminen, mineralen, antioxidanten en eiwitten!

Ingrediënten (2 pers)

Voor de salade:

  • 100 g droog gewogen quinoa (glutenvrij? met glutenvrij logo)
  • 1 appel
  • 2 stengels selder
  • 75 g zachte geitenkaas
  • 100 g rucola of sla
  • een handje geraspte witte kool
  • een klein handje walnoten
  • 2 eetlepels rozijnen
  • een snuifje peper en zout

Voor de citroendressing: 

  • sap van ½ citroen
  • 2 eetlepels olijfolie 
  • een snuifje peper en zout

Bereidingswijze

  1. Breng per persoon 150 ml water aan de kook met de quinoa. Laat gedurende 10 minuten koken op een matig vuur. Laat de quinoa daarna nog enkele minuten afgedekt wellen.
  2. Schil de appel en snij in fijne plakjes. 
  3. Snijd de selder fijn. Verbrokkel de geitenkaas.
  4. Doe de quinoa, appel, selder, rucola, witte kool verbrokkelde walnoten en rozijnen samen in een kom en meng goed door elkaar. Kruid af met peper en zout. 
  5. Meng het citroensap en de olijfolie. Kruid met peper en zout.
  6. Serveer de salade met de geitenkaas erover gestrooid en de citroendressing.

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin