Tomatensoep

23-02-2020

Een klassieker, tomatensoep! Geliefd bij jong en oud, iedereen lust het. Een ideale manier om meer groenten te eten. De meeste Vlamingen eten te weinig groenten. Niet iedereen eet dagelijks groenten, en wanneer we groenten eten is de portie vaak te klein. Mannen en jongeren zouden het minst groenten eten.

Meer groenten eten? Dat lukt vlotter wanneer je een deel rauw eet, bijvoorbeeld bij je boterham, en een deel gekookt bij je warme maaltijd of in de soep. Zo varieer je ook meer. Groentesoep kan als tussendoortje, bij de lunch of voor de warme maaltijd. Een portie (250 ml) van deze tomatensoep bevat ongeveer 150 gram groenten! Maar er zijn nog veel meer voordelen. Zorg er wel voor dat de soep gezond bereid wordt. Meer weten? Lees dan verder.

Soep is een gezond tussendoortje dat altijd mag. Er zijn heel wat voordelen:

  • Soep levert een heleboel vitamines, vezels en mineralen. Beperk het gebruik van groenten uit blik/glas aangezien deze veel natrium (zout) bevatten.
  • Het drinken van soep zorgt ervoor dat je gemakkelijker de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten van 300 gram haalt. Met dit soepje van ongeveer 600 gram groenten per liter, krijg je per portie van 250 ml ongeveer 150 gram groenten binnen. Dat is de helft van je dagelijkse behoefte!
  • Soep draagt bij aan je dagelijkse waterbehoefte.
  • Soep voor de maaltijd zorgt er voor dat je sneller een verzadigd gevoel hebt, en je zo dus onbewust minder zal eten tijdens de maaltijd.

Je bereidt je soep natuurlijk zo caloriearm of -rijk als je zelf wilt. Enkele tips omtrent een gezonde bereiding:

  • Gebruik voldoende groenten. Minstens 400 gram groenten per liter! Dat lijkt veel, maar dat valt best mee.
  • Wees zuinig met vet. Gebruik weinig of geen vetstof voor het aanstoven van de groenten. Beperk room en/of kaas. Je kan de soep wel romig maken door magere, ongesuikerde (Griekse) yoghurt, platte kaas, zure room, etc. toe te voegen.
  • Bind met caloriearme groenten. Gebruik eens knolselder, pompoen of courgette om je soep te binden i.p.v. aardappelen.
  • Let op met extraatjes zoals balletjes, croutons, vermicelli, etc. Deze brengen aanzienlijk veel calorieën met zich mee.
  • Gebruik (verse) kruiden in plaats van zout. Vergeet niet dat ook bouillon veel zout bevat. Ik gebruik slechts 1 blokje per liter i.p.v. 1 blokje per 1/2 liter. 

Tomatensoep

Ingrediënten (1 liter)

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 wortel (+/- 100 g)
  • 1 preiwit (+/- 100 g)
  • 1 blik gepelde tomaten (400 g)
  • 1 l water
  • 1 blokje (vetarme) groentebouillon (Glutenvrij/lactosevrij eten? Check het etiket!)
  • kruiden: peper, zout, basilicum, laurier, tijm,...
  • 1 eetlepel tomatenpuree

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze glazig in de olijfolie.
  2. Snijd terwijl de wortel en het preiwit fijn.
  3. Voeg de groenten toe en laat een paar minuten stoven.
  4. Voeg ook de tomatenblokjes toe.
  5. Schenk er het water bij, voeg de bouillon en kruiden erbij.
  6. Laat 15 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
  7. Verwijder de harde kruiden (laurier, tijm,...), voeg de tomatenpuree toe en mix de soep fijn.
  8. Kruid af naar smaak.
  9. Laat de soep nog enkele minuten doorkoken alvorens te serveren.

Bewaartip:

  • Wil je de soep graag bewaren? Dat kan, laat de laatste stap achterwege.Laat zo snel mogelijk afkoelen (bij voorkeur in een koele ruimte) en bewaar in de frigo of vriezer. Het afkoelen gebeurt het best zonder deksel, soep wordt namelijk snel zuur als deze te lang afgedekt uit de koelkast staat.
  • Warm alleen de nodige hoeveelheid op. Meermaals opwarmen verhoogt het risico op voedselvergiftiging en zorgt er voor dat veel vitaminen verloren gaan. Vries daarom de soep in in de juiste portiegroottes. 

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin