Tips om meer water te drinken

22-04-2019

Je hebt vast al eens gehoord dat je meer water moet drinken, maar waarom is het nu gezond? En hoe kan je meer water drinken? Om je te helpen meer water te drinken, heb ik een aantal tips voor je. 

Het lichaam van een gemiddelde volwassenen bestaat voor ongeveer 65% uit water. We verliezen dagelijks 1,5 tot 3 liter vocht via urine, ontlasting, zweet en eventueel borstvoeding. Die hoeveelheid vocht die je verliest is afhankelijk van meerdere factoren: omgevingstemperatuur (hoe hoger, hoe meer je zweet en dus hoe meer vocht je verliest), lichamelijke activiteit (zweten), leeftijd (hoe ouder, hoe slechter de nieren werken: te veel vocht wordt verwijderd) en ziektes (zoals braken en diarree). Dat vochtverlies moeten we compenseren. Dit doe je deels door te eten  (1 à 1,5 liter) en deels door te drinken. Volgens de aanbevelingen drink je best zo'n 1,5 à 2 liter. 

Ben je het gewoon van weinig water te drinken? Forceer je dan zeker niet om direct heel wat meer te drinken. Begin bij het begin en wees trots als je al wat meer dronk dan gewoonlijk. Bouw langzaam op.

Weetje: Je kan aan de hand van de urine zien of je voldoende water drinkt. Is de urine donker van kleur, dan heeft je lichaam meer water nodig. Is de urine helder, dan ben je goed bezig.

10 tips om meer water te drinken

1. Drink goed verspreid over de dag

Probeer niet in één keer een liter water te drinken. Dit is niet gezond en heeft geen zin. Het te veel aan water in je lichaam op dat moment, zal je gewoon weer uitplassen. Het is beter om de inname te spreiden. Zo blijft je lichaam gedurende de hele dag voldoende gehydrateerd.

Start 's ochtends! Na een nachtje slapen heeft je lichaam een hele tijd geen vocht binnen gehad. Je hebt wel een hele nacht gezweet waardoor er water uit je lichaam is onttrokken. Vul daarom je waterniveau aan. 

2. Neem een flesje mee voor onderweg

Neem een (herbruikbaar) flesje water mee in je handtas, in de auto, etc . Zo heb je altijd wat gezonds bij om de dorst te lessen en zorg je ervoor dat je minder snel in de verleiding komt om onderweg een ongezond drankje te kopen. Dat flesje mag van ons gerust een drinkbus zijn. 

3. Zet het water voor je neus

Je zal niet snel de neiging hebben om te drinken wanneer je fles water in de koelkast staat. Zorg ervoor dat het drinken zichtbaar is. Zo zal je de hele dag door drinken. Op die manier drink je automatisch heel wat meer.

4. Zet elke dag de waterhoeveelheid al klaar

Als je een hele dag thuis bent, kan je het water dat je gedurende de dag zou moeten drinken al klaar zetten. Zet bijvoorbeeld meerdere flesjes, een grote fles of een grote kan met water klaar. Zo zie je snel hoeveel je die dag nog moet drinken.

5. Kies gezonde alternatieven

Vind je water saai? Geen zin in water? Koffie, thee en gearomatiseerde waters (zonder toevoeging van suiker en/of zoetstof) zorgen alvast voor extra vocht én afwisseling. Frisdrank, energiedrank en alcohol schrap je het best zo veel mogelijk!

6. Zet een karaf water op de eettafel

Dek je de tafel? Zet dan automatisch het water klaar. 

7. Drink water voor het eten

Door wat water te drinken voor het eten krijg je een vol gevoel. Zo zal je vanzelf minder eten omdat je sneller een voldaan gevoel hebt. Een goede tip als je een kilootje wilt verliezen!

8. Drink op vaste tijdstippen en uit grote glazen 

Drink op vaste tijdstippen. Zo kun je makkelijker wennen aan het drinken van meer water. Verder neem je ook best een groot waterglas in plaats van een klein waterglas.

9. Eet waterrijke dingen

Lukt het niet om voldoende water te drinken, eet het dan. Uiteraard haal je een groot deel van je vochtbehoefte uit drinken, maar je haalt ook heel wat water uit je voeding. Heel wat groenten en fruit bevatten namelijk een grote hoeveelheid water. Ook soep kan je helpen om meer vocht binnen te krijgen.

10. Installeer een water app

Wil je wel meer water drinken, maar vergeet je het gewoon? Zet een herinnering in je gsm of installeer dan een app (bv. Waterlogged) die je eraan herinnert dat het tijd is voor een glas water. 


Succes!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin