Rode pesto

19-11-2019

Groene pesto heb je vast al eens gemaakt, maar hoe zit het met rode pesto? Rode pesto is minder bekend dan de groene variant, maar minstens zo lekker. Pesto is een mengsel van pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook, olie en in dit geval zongedroogde tomaten en puntpaprika. Pesto lijkt zeer onschuldig, maar hoe gezond deze saus er ook uitziet, het levert behoorlijk wat calorieën. Gebruik dus met mate!

Hoewel pesto een hoop vetten bevat, is het grootste deel afkomstig van onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn gezonde vetten. De onverzadigde vetten helpen je cholesterolgehalte op peil te houden en beschermen je tegen hart-en vaatziekten. Het vet is afkomstig van de pijnboompitten, zongedroogde tomaten, Parmezaanse kaas en de olijfolie. 

Om de pesto gezonder te maken, voegde ik naast de tomaten extra groenten (> 200 g) toe. Zo heb je ongemerkt weer wat extra groenten, en zo ook vitaminen, mineralen en vezels binnen! 

Kaas past in een gezond voedingspatroon, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet. Kaas bevat namelijk heel wat vetten, en vooral verzadigde vetten. De inname van verzadigd vet kan worden beperkt door te kiezen voor magere kaassoorten zoals bijvoorbeeld zachte geitenkaas. Parmezaanse kaas is geen magere kaassoort maar aangezien hiervan slechts een kleine hoeveelheid wordt gebruikt, kan dit af en toe zeker geen kwaad. Verder bevat kaas ook heel wat eiwitten van hoge biologische waarde!

Pijnboompitten bevatten redelijk wat calorieën (gebruik met mate!) maar die worden voornamelijk aangebracht door de onverzadigde vetzuren (goede vetten). Verder zitten noten boordevol vitaminen, mineralen, antioxidanten en eiwitten! Je kiest wel best voor ongezouten en ongebrande noten.

De olijfolie brengt onverzadigde (goede!) vetten aan. De onverzadigde vetten bieden, zoals eerder vermeld, een bescherming tegen hart- en vaatziektes. Verder zijn plantaardige oliën de belangrijkste bron van vitamine E.

Rode pesto

Ingrediënten (+/- 1 potje van 200 g)

  • 4 puntpaprika's
  • 1 teentje knoflook
  • 40 g (half)gedroogde tomaten, niet gemarineerd
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 40 g pijnboompitten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • een snuifje peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Verwijder de zaadlijsten van de puntpaprika's, leg de puntpaprika's in een ovenschaal en bak ongeveer 20 minuten in de oven.
  3. Snijd terwijl de knoflook en gedroogde tomaten fijn. 
  4. Meng alle ingrediënten in een blender en mix tot een smeuïg geheel. 

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin