Rode koolsoep met walnoten

22-05-2019

Soep, een gezond tussendoortje dat altijd mag. Soep heeft heel wat voordelen:

  • Soep levert een heleboel vitamines, vezels en mineralen. Beperk het gebruik van groenten uit blik/glas aangezien deze veel natrium bevatten.
  • Het drinken van soep zorgt ervoor dat je gemakkelijker de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten van 300 gram haalt. Met dit soepje van 800 gram groenten per liter water krijg je per portie van 250 ml ongeveer 200 gram groenten binnen. Dat is al meer dan 65% van je dagelijkse behoefte!
  • Soep draagt bij aan je dagelijkse waterbehoefte.
  • Soep voor de maaltijd zorgt er voor dat je sneller een verzadigd gevoel hebt, en je zo dus onbewust minder zal eten tijdens de maaltijd.

Je bereidt je soep natuurlijk zo caloriearm of -rijk als je zelf wilt. Enkele tips omtrent de bereiding:

  • Wees zuinig met vet. Gebruik weinig of geen vetstof voor het aanstoven van de groenten. Gebruik vetarme bouillon en beperk room en/of kaas. Je kan de soep wel romig maken door magere, ongesuikerde (Griekse) yoghurt, platte kaas, zure room, etc.
  • Bind met caloriearme groenten. Gebruik eens knolselder, pompoen of courgette om je soep te binden i.p.v. aardappelen.
  • Let op met extraatjes zoals balletjes, croutons, vermicelli, etc. Deze brengen aanzienlijk veel calorieën met zich mee.
  • Gebruik (verse) kruiden in plaats van zout. Vergeet niet dat gewone bouillonblokjes al veel zout bevatten. Ik gebruik slechts 1 blokje per liter i.p.v. 1 blokje per 1/2 liter. 

Ingrediënten (4 pers; 1 l)

  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 rode kool
  • 1 appel
  • 1 l water
  • 1 blokje vetarme groentebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • een snuifje peper en zout
  • een handje walnoten


Bereidingswijze

  1. Snijd de ui en knoflook fijn en fruit even aan in olijfolie. 
  2. Snijd terwijl de rode kool en appel. Laat de fijngesneden rode kool zo'n 10 minuten meestoven. Voeg hierna de appelblokjes toe. 
  3. Voeg het water, bouillonblokje en de laurier toe en breng het geheel aan de kook. Laat even sudderen. 
  4. Haal de laurierblaadjes uit de soep en pureer de soep. 
  5. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Verdeel de soep over 4 soepkommen. Garneer met gehakte walnoten.

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin