Rode koolsalade met gorgonzola

17-05-2019

Een lekker licht slaatje met rode kool, rucola, gorgonzola en walnoten. Om het wat zoeter te maken, gebruikte ik wat appel en rozijnen. 

Rode kool is niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel gezond. De antocyanen in de kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Daarnaast is rode kool rijk aan vitaminen (vitamine C, E, K en bètacaroteen) en mineralen (ijzer, kalium, calcium en foliumzuur). Ook bevat het veel vezels. Vooral de rauwe kool zit vol vitamines en voedingsstoffen: kook rode kool dan ook niet te lang. Dit gaat niet alleen ten koste van de 'gezonde krachten', maar ook de smaak wordt minder. 

Kaas past in een gezond voedingspatroon, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet. De inname van verzadigd vet kan worden beperkt door te kiezen voor magere kaassoorten. Je kiest in dit recept dus beter voor de zachte geitenkaas i.p.v. gorgonzola als je het nog gezonder wilt! ;-)

Walnoten bevatten redelijk wat calorieën (gebruik dus met mate!) maar die worden voornamelijk aangebracht door de goede vetten, namelijk enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Dit zijn vetten die hersenen, hart en botten beschermen en de kans op hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk verlagen. Verder zitten noten boordevol vitaminen, mineralen, antioxidanten en eiwitten!

Deze frisse salade is helemaal vegetarisch. Serveer met volkoren/meergranen brood, bulgur of quinoa indien je dit gerecht eet als lunch. Je hebt na het middagmaal namelijk nog heel wat energie (dat wordt geleverd door koolhydraten) nodig, dit in tegenstelling tot na het avondmaal. Het is dus logisch dat de ochtend en middag een beter moment is voor koolhydraten: je hebt dan immers nog een dag om ze te verbranden.

Ingrediënten (2 pers)

  • 1/2 rode kool
  • 1/2 appel
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 50 g rucola
  • 2 eetlepels walnoten
  • 50 g gorgonzola of zachte geitenkaas
  • een snuifje peper en zout

Bereidingswijze

  1. Kuis de rode kool en snijd fijn.
  2. Schil de appel en snijd in julienne. 
  3. Meng de rode kool, appel en rozijnen.
  4. Verdeel de rucola over de borden, leg hier bovenop het mengsel van rode kool.
  5. Verbrokkel hierover de walnoten en kaas.
  6. Werk af met een snuifje peper en zout 

Serveertip: Serveer met volkoren/meergranen brood, bulgur of quinoa.

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin