Peanut butter bites

15-05-2019

Laat je verleiden door dit creamy tussendoortje. Deze kleine gezonde hapjes zijn perfect als snack of dessert. Dit verrassend tussendoortje bestaat uit 3 lagen: de korst, pindakaas en chia-confituur. Mmmmm lekker! In dit recept bestaat de korst uit cashewnoten, amandelmeel en dadels. De confituur is gemaakt van braambessen en rood fruit. Uiteraard kan je hiermee eindeloos variëren. 

Om de snack smeuïg te houden, gebruik ik pindakaas. Zo bevatten deze tussendoortjes voldoende (gezonde) vetten. Daarnaast geeft het wat extra smaak en zit het boordevol eiwitten. Hierdoor gaat de snack een stuk meer vullen, waardoor je met minder genoeg hebt.

Dadels bevatten natuurlijke suikers en worden hier gebruikt om de snacks wat zoeter te maken zonder het gebruik van geraffineerde suikers. 

Noten en zaden staan in de donkergroene groep van de voedingsdriehoek. Afhankelijk van de soort bestaan noten uit 45-70% vet. Bij zaden is dat 30-50%. Gelukkig gaat het daarbij hoofdzakelijk om goede onverzadigde vetten, met een gunstig effect op je gezondheid. Naast gezonde vetten bevatten noten en zaden veel eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen zoals calcium en magnesium, kalium en zink, ijzer en vitamine E. Meer weten over noten en zaden. Klik dan hier

Chiazaad is rijk aan omega-3-vetzuren en bestaat voor zo'n 25-30% uit plantaardige olie, voornamelijk alfalinoleenzuur (ALA). In onze voeding is vaak te weinig omega-3 aanwezig, chiazaad is daarom een goede aanvulling.

Ingrediënten (12 st)

Voor de korst:

  • 150 g cashewnoten
  • 175 g dadels
  • 110 g amandelmeel

Voor het pindakaas laagje:

  • 65 g pindakaas
  • 1 theelepel zonnebloemolie (of andere neutrale olie)

Voor de chia confituur:

  • 60 g rood fruit (aardbei, blauwe bessen, frambozen,...)
  • 3 theelepel chiazaad

Bereidingswijze

  1. Voeg het fruit voor de confituur toe aan een pan en zet het gedurende ongeveer 3 minuten op een laag vuurtje. Vergeet niet om af en toe roeren.
  2. Plet het fruit met een vork, van zodra het fruit is opgewarmd.
  3. Voeg het chiazaad toe en laat de confituur opstijven. Je kunt het gelproces versnellen door het in de koelkast te zetten.
  4. Terwijl de chia-jam aan het afkoelen is, mix je de cashewnoten in een keukenmachine.
  5. Voeg de dadels toe en mix goed.
  6. Voeg ook het amandelmeel toe en meng tot er zich een bal deeg vormt in de keukenmachine.
  7. Doe ongeveer twee eetlepels deeg in een mini-muffinvorm, waardoor een inkeping ontstaat voor de jam. Doe 15 minuten in de vriezer voordat je de pindakaas toevoegt.
  8. Smelt terwijl de pindakaas en olie. Dit kan in de microgolfoven gedurende een 10-20 seconden.
  9. Vul 1 theelepel pindakaasvulling toe aan de korstjes en steek vervolgens gedurende 15 minuten in de vriezer.
  10. Voeg vervolgens de chia-zaadlaag toe en bevries nog eens 15 minuten.
  11. Bewaar in de koelkast of vriezer.

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin