Pasta pesto

29-04-2019

Een lekkere pasta pesto. Pesto is een echte klassieker uit de Italiaanse keuken. Er kan niets op tegen een homemade pestosaus. Verse pesto is echt 1000x lekkerder dan pesto uit een potje. De smaak is echt niet te vergelijken. Het is niet alleen super lekker maar pesto zelf maken is ook echt niet moeilijk! 

Pesto is een mengsel van verse basilicum, pijnboompitten, parmezaanse kaas, rauwe gesnipperde knoflook en olie. Pesto lijkt zeer onschuldig, maar hoe groen deze saus er ook uitziet, het levert behoorlijk wat calorieën (gebruik dus met mate!). Toch levert het wel een hoop gezonde vetten. Zo'n 93% van de calorieën komt uit vet. De onverzadigde vetten uit olijfolie helpen je cholesterolgehalte op peil te houden en beschermen je tegen hart-en vaatziekten. 

Voor deze pasta gebruikte ik volkoren pasta. Een belangrijk onderdeel van de volkoren pasta zijn complexe koolhydraten. De complexe koolhydraten (en vooral de voedingsvezels) zijn belangrijk voor een goede stoelgang en voor een goede bloedsuikerspiegel. Dit in tegenstelling tot de witte koolhydraten, die kunnen zorgen voor gewichtstoename en een gevoel van vermoeidheid. Hoe komt dat?

Complexe verteerbare koolhydraten worden moeilijk afgebroken door het lichaam, waardoor de energie gelijkmatiger vrijkomt. Hierdoor heb je minder snel last van een hongergevoel als je volkoren pasta eet, dan wanneer je witte pasta eet, waarvan de koolhydraten sneller afgebroken worden door je lichaam. Verder bevat volkoren pasta veel meer vezels, wat ook zorgt voor een voller gevoel (bij eenzelfde portie) en een goede stoelgang. Je hebt dus sneller genoeg als je voor volkoren pasta kiest. Bovendien haalt je lichaam hier ook heel wat mineralen en vitamines uit.

Traditioneel gezien bevat pasta pesto geen groenten. Uiteraard heb ik wel wat groenten toegevoegd. Met deze pasta pesto heb je dus super snel een verse maaltijd mét groenten op tafel.

Ingrediënten (2 pers)

  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 300 g spinazie
  • 150 g volkoren spaghetti 
  • 15 g Parmezaanse kaas (stuk)
  • 1/2 teentje knoflook
  • 15 g basilicum
  • 3 eetlepels olijfolie
  • een snuifje peper en zout

Bereidingswijze

  1. Zet water op voor het koken van de pasta. 
  2. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
  3. Verwarm opnieuw de pan en voeg vervolgens steeds een handvol spinazie toe en laat slinken. Herhaal tot de spinazie op is.
  4. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
  5. Maal de pijnboompitten, kaas en knoflook in de keukenmachine fijn. Voeg de basilicumblaadjes en olie toe en maal kort tot pesto. Voeg peper en zout toe. 
  6. Meng de spaghetti met de pesto en voeg ook de spinazie toe. Breng eventueel nog wat op smaak met peper en zout. 

Bewaartip: Je kunt de pesto in een afgesloten potje bewaren met een laagje olie erop. Na opening is de pesto 1 week houdbaar.

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin