Pasta met bloemkoolkaassaus

10-05-2019

Een overheerlijke pasta met kaassaus, dat lust iedereen. Helaas bevat dit gerecht normaal gezien geen groentjes.. Dat kan ook anders, dat bewijst deze bloemkoolkaassaus. Een kaassaus waar je stiekem een behoorlijke portie groenten in verstopt. De saus is dan ook lichter dan anders. 

Dit komt mede doordat de Emmental, die meestal gebruikt wordt voor een kaassaus, vervangen is door light mozzarella. Kaas bevat veel vet en vooral verzadigde vetten dat wordt gelinkt aan hart-en vaatziekten. Je kiest dus best bij voorkeur een kaas die tot 20 gram vet per 100 gram kaas bevat. Een bol light mozzarella bevat slechts 9 g vet/100g!

Kaassaus is het lekkerst wanneer je ze zelf maakt en dit doe je het best met een roux. Wat is er roux nu precies? Dit is een mengsel van verwarmde boter/margarine en bloem, dat de basis vormt voor vele sauzen. Goed om te weten is dat de verhouding tussen bloem en boter precies gelijk moet zijn. Extra voedingsvezels worden aangebracht door het gebruik van volkoren bloem.

Voor deze pasta gebruikte ik volkoren pasta. Een belangrijk onderdeel van de volkoren pasta zijn complexe koolhydraten. De complexe koolhydraten (en vooral de voedingsvezels) zijn belangrijk voor een goede stoelgang en voor een goede bloedsuikerspiegel. Dit in tegenstelling tot de witte koolhydraten, die kunnen zorgen voor gewichtstoename en een gevoel van vermoeidheid. De extra voedingsvezels die volkoren pasta bevat, zorgen voor een voller gevoel (bij eenzelfde portie) waardoor je sneller genoeg hebt. 

Een gezonde versie van een klassieker dus! 

Ingrediënten (2 pers)

  • 1/2 bloemkool
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein klontje margarine
  • 1 kleine eetlepel (volkoren) tarwebloem
  • 300 ml magere melk
  • 1/2 bol mozzarella light, fijngesneden 
  • een snuifje peper en zout
  • fijngesneden bieslook
  • 150 g volkoren spaghetti
  • 1 eetlepel bicky ajuintjes

Bereidingswijze

  1. Breng water aan de kook voor het koken van de bloemkool. Breng ook water aan de kook voor het koken van de pasta.
  2. Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de sjalot en knoflook fijn.
  3. Kook de bloemkoolroosjes en de pasta apart gaar.
  4. Maak een roux door de margarine in een kookpot te smelten op een matig vuur. Voeg de bloem bij de margarine en roer met een klopper. Laat het mengsel al roerend een beetje 'opdrogen'.
  5. Voeg de melk al roerend beetje bij beetje toe aan de roux. Zo verkrijg je een witte saus.
  6. Voeg nu de fijngesneden sjalot, knoflook en kaas al roerend toe.
  7. Voeg ook de bloemkool toe. Kruid af met peper, zout en bieslook. Mix het geheel indien je de saus niet fijn genoeg vindt.
  8. Serveer de pasta met de bloemkoolkaassaus, bicky ajuintjes en wat bieslook. 

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin