Panna cotta met rode vruchten

28-02-2019

Een panna cotta is een populair Italiaans nagerecht op basis van room. Ik maakte de panna cotta heel wat gezonder en gebruikte helemaal geen room én geen suiker! Een panna cotta zonder room, kan dat? Ja, dat kan! Ik gebruikte in dit receptje yoghurt en karnemelk. 

Er zijn verschillende soorten yoghurt. Je kiest best voor de ongesuikerde natuuryoghurt. De yoghurt met smaakjes bevatten een pak meer suiker en laat je dus beter staan. Verder is ook de magere variant (of 0%) een betere keuze. Ook karnemelk bestaat in verschillende varianten. Kies voor de ongezoete versie. Deze ingrediënten brengen vooral eiwitten aan. Eiwitten werken verzadigend, het vult meer dan vet en koolhydraten en al helemaal meer dan suikers!

In dit recept gebruik ik geen gelatine maar agar agar. Dat is het extract van een rood zeewier en heeft een sterk gelerende werking. Het is een vegetarisch alternatief voor gelatine dat wordt gemaakt van dierlijk beendermeel. Agar agar is verkrijgbaar in de vorm van staven, vlokken of poeder.

De poedervorm is het eenvoudigst in het gebruik omdat het makkelijker oplost in vloeistoffen.
Het geconcentreerde poeder heeft een vier keer zo grote bindkracht als gelatine, de overige agar agar-soorten binden twee keer zo sterk. Je hebt er dus aanzienlijk minder van nodig. Voor een liter vloeistof wordt ongeveer 10 blaadjes gelatine gebruikt en dat zou je kunnen vervangen door 4 gram geconcentreerd poeder of 8 gram agar agar in reep- of vlokken-vorm.

Je kan erg variëren met panna cotta. Je kan je aan het basisrecept houden en variëren met verschillende soorten coulis of vruchten, of je kan een smaakje aan het mengsel geven. Ik maakte een coulis van rode vruchten! Je maakt dit dessertje best enkele uren op voorhand, zodat het de tijd krijgt om op te stijven.

Ingrediënten (4 pers)

  • 250 ml ongezoete karnemelk 
  • 1 zakje agaragar (2 g)
  • 1/4 vanillestokje 
  • enkele druppels tafelzoetstof (naar smaak)
  • 250 g magere ongezoete yoghurt 
  • 100 g rode vruchten, diepvries 
  • enkele blaadjes munt 

Bereidingswijze

  1. Verwarm een kleine hoeveelheid karnemelk en los de agaragar hierin op. 
  2. Voeg de rest van de karnemelk beetje bij beetje toe en verwarm al roerend op een laag vuur. Let erop dat de karnemelk niet begint te koken.
  3. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg het merg toe aan de karnemelk.
  4. Doe de yoghurt samen met enkele druppels tafelzoetstof in een kom. Giet de karnemelk erbij en meng goed.
  5. Verdeel de panna cotta over 4 glazen.
  6. Zet minstens vier uur in de koelkast om op te stijven.
  7. Houd een beetje rood fruit aan de kant voor de afwerking. Breng de rest van de rode vruchten aan de kook tot er een coulis ontstaat. 
  8. Werk af met de coulis, munt en rood fruit. 

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin