Kipcurry met rijst

15-07-2019

Kip curry bevat in de klassieke versie weinig tot geen groenten. Dat kan ook anders. Dat bewijst deze gezonde versie, die stiekem boordevol groenten zit.

De klassieke kip curry wordt bereid met room. Omdat dit heel veel verzadigde (slechte!) vetten bevat, maak ik gebruik van magere Griekse yoghurt voor een romig resultaat. 

Ook de inname van voldoende voedingsvezels is belangrijk. Om deze reden koos ik voor volkoren rijst. Daarnaast is de rijst natuurlijk een belangrijke bron van koolhydraten. 

Kip is mager vlees. Het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip. (Natuurlijk speelt ook de bereidingswijze een rol!) Daarnaast bevat kip ook veel eiwitten. Dat zorgt ervoor dat je langer verzadigd blijft.

Ik gebruik voor extra smaak vetarme groentebouillon, maar je kunt natuurlijk ook kippen- of runderbouillon nemen, of alleen peper en zout en verse kruiden gebruiken. Vergeet niet dat gewone bouillonblokjes al veel zout bevatten. 

Ingrediënten (2 pers)

  • 1/2 bloemkool
  • 150 g droog gewogen zilvervlies- of bruine rijst
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 g kip, in blokjes
  • curry- en paprikapoeder, naar smaak
  • kippenkruiden, naar smaak
  • 1/2 appel, fijngesneden
  • 1/2 rode paprika, fijngesneden
  • 50 ml vetarme groentebouillon (glutenvrij eten? kijk goed op het etiket!)
  • 2 eetlepels magere Griekse yoghurt, ongesuikerd
  • een snuifje peper en zout
  • een handje cashewnoten
  • enkele blaadjes basilicum

Bereidingswijze

  1. Breng water aan de kook voor het garen van de bloemkool en de rijst.
  2. Kuis de bloemkool en kook de bloemkoolroosjes tot ze gaar zijn. Mix deze hierna fijn. 
  3. Snijd terwijl de ui en knoflook fijn en stoof deze glazig in olijfolie.
  4. Bak de kipblokjes kort aan en kruid met het curry- en paprikapoeder en de kippenkruiden.
  5. Voeg hierna de fijngesneden appel en paprika toe en laat meegaren. 
  6. Voeg de gemixte bloemkool en groentebouillon toe en laat even doorkoken. Voeg erna de Griekse yoghurt toe. Kruid af met peper en zout. 
  7. Serveer met de rijst en werk af met de cashewnoten en basilicum. 

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin