Gezondere feestdagen

16-12-2019

De feestdagen komen er weer aan. Joepie! Voor veel mensen staat deze periode gelijk aan veel eten en lijkt aankomen deze dagen dan ook onvermijdelijk. Er is eten in overvloed en de uitgebreide feestmenu's zijn meestal niet van het gezonde type. Lees hier mijn tips om te genieten tijdens de feestdagen, zonder dat de feestkilo's er aan vliegen. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.

Gezondere feestdagen

Vermijd honger

Sla geen maaltijden over en vertrek niet met een hongergevoel naar een feestje. Een hele dag minder eten en honger lijden om zo calorieën te besparen, heeft geen zin. Dat heeft het tegenovergestelde effect. Door met een grommende maag aan je feestavond te beginnen, stort je jezelf vaak als een uitgehongerde op de hapjes bij het aperitief. Je kan best vooraf nog iets klein eten zoals rauwe groentjes, een volkoren boterham of een tas soep. Dit geeft je de nodige verzadiging waardoor je rustiger zult eten.

Eet bewust en houd balans

Je word niet dik van het eten tussen kerst en nieuwjaar, maar wel van het eten tussen nieuwjaar en kerst. Wat ik daar mee wil zeggen, is dat je van enkele dagen wat meer eten niet plots 10 kilo zwaarder wordt. Dat gebeurt slechts als je calorieverbruik dagelijks veel lager is dan energie-inname. Je kan dus gerust enkele avondjes genieten zonder bang te zijn dat die kilo's er aan vliegen. Het is geen enkel probleem om af en toe een keer te zondigen.

Vaak is het probleem wel dat het zondigen leidt tot  gedachten zoals "het maakt nu toch al niet meer uit". Deze gedachten leiden veelal tot overeten. Let er dus op dat je de volgende dag weer vol positieve energie je gezonde levensstijl verder zet! 

Enkele tips: 

  • Als gastheer of gastvrouw kan je makkelijk gezonde alternatieven aanbieden. Nodig dus mensen bij jou thuis uit of help bij het kiezen van het eten wanneer het elders is. 

                     - Serveer gezonde hapjes. Keuze genoeg!                       

                     - Kies voor een gezond voorgerecht met voldoende groenten zoals een soepje of                                  slaatje (tomaat mozzarella,...). De voedingsvezels in de groenten werken                                            verzadigend en zullen dus je honger stillen!

                     - Neem ook bij het hoofdgerecht voldoende groenten. Kies daarnaast best voor                                    mager vlees of vis (of veggie) en magere aardappelbereidingen of volkoren                                        graanproducten. 

                     - Maak een dessert op basis van fruit zoals carpaccio van fruit, verse fruitsalade,                                 vers fruit met sorbet, ... .

  • Start gezond! Kies altijd eerst voor het gezonde en daarna pas voor het ongezonde. Dit zorgt ervoor dat je eerder voldaan bent waardoor je minder ongezond gaat eten.
  • Eet rustig, traag, kauw voldoende en geniet van het eten.

  • Neem steeds kleine porties. Wij zijn geneigd om steeds ons bord leeg te eten, ook wanneer ons bord vol ligt. Heb je niet genoeg? Neem dan nog wat bij maar schep niet onbewust bij.

  • Stop met eten nog voor je verzadigd bent. Je lichaam geeft pas na 20 minuten aan dat het verzadigd is. Doe je dit niet, dan heb je je eigelijk al overeten wanneer je voelt dat je genoeg hebt. 

Beperk alcohol en suikerrijke dranken

Drink altijd voldoende water. Het drinken van water voor de maaltijd zal je helpen sneller een vol gevoel te hebben. Uiteraard kan af en toe afgewisseld worden met light/zero frisdrank. 

Alcohol kan zeker en vast ook maar geniet met mate. Alcohol is en blijft een schadelijke stof. Je kon het misschien al raden maar alcohol heeft ook een invloed op het gewicht. De meeste alcoholische dranken brengen heel wat calorieën aan. Beperk in ieder geval mierzoete drankjes. Belangrijk om te weten is dat alcohol een "lege caloriebron" is. Dit wil zeggen dat het veel calorieën aanbrengt maar geen essentiële voedingsstoffen. Daarbovenop ontstaat er een moeilijkere vertering van het eten. Ons lichaam zal altijd de voorkeur geven aan het verwerken en verbranden van alcohol. Pas als alle alcohol uit het lichaam is, zal het eten weer op normale wijze verteerd en verbrand worden. 

Beweeg

Blijf gedurende de feestdagen bewegen, of las zelf extra beweegmomenten in. Tijdens deze periode hebben veel mensen verlof en hebben ook de kinderen vakantie. Maak hiervan gebruik om samen voldoende te bewegen. Maak een lange wandeling, ga schaatsen, laat de hond eens wat meer uit, etc. Pak de fiets als je naar een kerstdiner in de buurt gaat. Mogelijkheden genoeg dus om je dagelijkse portie beweging te hebben!

Geniet

Geniet vooral van de feestdagen en het gezelschap, daar draait het om. Geniet van wat je eet, maar met mate. Het is echt niet nodig om je alles te ontzeggen. Als je bepaalde voedingsmiddelen verbant, wordt het een verboden vrucht en niets is aantrekkelijker dan dat. Geniet van wat je eet maar met mate. En als je dan toch een klein beetje bijkomt? Dan is dit zo en neem je nadien de draad wel weer op.

Ziezo, dit waren mijn tips. Hiermee kan je genieten van de feestdagen, zonder schrik te moeten hebben dat de kilo's er aan vliegen. Ik wens jullie fijne en gezonde feestdagen!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin