Gevulde paprika uit de oven

06-09-2019

Op zoek naar een simpel, snel én gezond recept voor gevulde paprika's? Een gevulde paprika biedt een heleboel mogelijkheden. Ik koos voor een vegetarische vulling met bulgur, rozijnen, kidneybonen en geitenkaas. 

Toch liever iets met vlees? Dat kan perfect. Gevulde paprika met gehakt is een makkelijke oplossing. 

Gevulde groenten zijn een makkelijke manier om meer groenten binnen te krijgen. Ook ideaal om restjes in te verwerken!

Voor deze schotel gebruikte ik bulgur. Een belangrijk onderdeel van bulgur zijn de complexe koolhydraten. De complexe koolhydraten (en vooral de vezels) zijn belangrijk voor een goede stoelgang en voor een goede bloedsuikerspiegel. Dit in tegenstelling tot de witte koolhydraten, die kunnen zorgen voor gewichtstoename en een gevoel van vermoeidheid. De extra voedingsvezels die volkoren producten bevatten, zorgen voor een voller gevoel (bij eenzelfde portie) waardoor je sneller genoeg hebt.

Kaas past in een gezond voedingspatroon, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet. Kaas bevat namelijk heel wat vetten. De inname van verzadigd vet kan worden beperkt door te kiezen voor magere kaassoorten zoals bijvoorbeeld zachte geitenkaas. Uiteraard bevat kaas ook heel wat eiwitten van hoge biologische waarde!

Peulvruchten zoals kidneybonen zitten boordevol pectine, een stof die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Zo ben jij beter beschermd tegen hart- en vaatziekten. Verder zijn ze ook rijk aan eiwitten, waardoor het een milieuvriendelijke én goedkope vleesvervanger is. Belangrijk is dat niet alle peulvruchten volwaardige alternatieven zijn voor vlees. Snijbonen, sperziebonen, tuinbonen, doperwten en peulen worden, omwille van het lagere eiwitgehalte, geklasseerd als groente.

Gedroogd fruit zoals rozijnen zit vol voedingsvezels, maar bevat minder vitaminen dan vers fruit. Door het droogproces gaat het vocht verloren en worden de suikers geconcentreerd. Je eet er bovendien snel meer van dan van verse vruchten. Eet gedroogd fruit dus maar af en toe en in kleine porties.

Gevulde paprika uit de oven

Ingrediënten (2 pers)

  • ½ blokje groentebouillon
  • 130 g bulgur of quinoa of volkoren rijst of ...
  • 30 g rozijnen
  • ½ courgette of komkommer
  • 4 rode paprika's
  • ras el hanout, naar smaak
  • 1 klein blikje kidneybonen (+/- 125 g)
  • een snuifje peper en zout
  • 100 g zachte geitenkaas
  • fijngesneden kruiden (peterselie, munt,...) naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. 
  2. Breng een groot volume water aan de kook en los er de groentebouillon in op. Voeg de bulgur toe, dek af en kook zoals aangegeven op de verpakking. 
  3. Doe de bulgur in een kom en meng met de rozijnen, peper en zout. 
  4. Snijd de courgette of komkommer fijn. 
  5. Snijd de paprika vanboven open en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Zet de paprika's in een ovenschaal.
  6. Meng de courgette/komkommer, de ras el hanout en de kidneybonen door de bulgur. Kruid met peper en zout. Vul hier de paprika's mee op. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie. Laat de paprika's ongeveer 15 minuten garen in de voorverwarmde oven. Verwijder de folie en laat nog ongeveer 5 minuten verder garen.
  7. Verbrokkel de geitenkaas. 
  8. Serveer de ovengebakken paprika's met de fijngehakte kruiden en de geitenkaas erover gestrooid.

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin