Gevulde eieren

28-06-2019

Een gezonde variant van gevulde eieren. De klassiek gevulde eieren worden bereid met mayonaise, ik gebruik Griekse yoghurt en je smaakt amper een verschil! Gevulde eitjes zijn eigenlijk heel eenvoudig te maken en je hebt er slechts enkele ingrediënten voor nodig. Wie houd er nu niet van een lekker gevuld eitje? Ik wel hoor! 

Ben jij bang dat eieren je cholesterolwaarden doen stijgen? Dat is niet meer nodig! Het advies om de inname van eieren om die reden te beperken, is achterhaald. Het eten van eieren biedt geen voor- of nadelen voor de gezondheid. Eieren bevatten wel veel voedingsstoffen, vooral eiwitten en vetten. De eiwitten zitten vooral in het wit van het ei, maar ook in de dooier. Deze eiwitten zijn van hoge kwaliteit, ze bevatten alle essentiële aminozuren in de goede verhouding. Het vet, dat in de dooier zit, is grotendeels onverzadigd. Onverzadigde vetten zijn goede vetten. Ze dragen bij tot de instandhouding van een gezond cholesterolgehalte in het bloed.

Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of koeken/gebak meegeteld.

Verder bevatten eieren ook veel vitamines (B12, D, A, B2, ...) en mineralen (fosfor, seleen, ijzer, zink, ...). Eieren behoren tot de weinige voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vitamine D, een nutriënt waarvan de inname in veel Westerse landen op de limiet of ondermaats blijkt! 

De vulling wordt veelal gemaakt met calorierijke ingrediënten zoals mayonaise, room, roomkaas en dergelijke. Deze toevoegingen brengen een heleboel verborgen vetten (en dus ook calorieën) met zich mee. Daarom gebruik ik (Griekse) yoghurt. Je kiest best voor een mager of halfvol melkproduct zonder toegevoegde suikers. Volle producten laat je beter staan omdat deze meer (verzadigde=slechte!) vetten aanbrengen. De yoghurt zorgt voor de aanbreng van eiwitten met hoge biologische waarde. Ik verkies Griekse yoghurt boven gewone yoghurt omdat deze smaakvoller is en dubbel zo veel eiwitten bevat. Dit zorgt voor een langer verzadigend gevoel.

Dit is een basisrecept. Je kunt eindeloos variëren met de vulling, voeg bijvoorbeeld kerrie, citroensap of mosterd toe en je hebt een heel ander eitje. Zo zet je elke keer weer een andere variatie op tafel! 

Gevulde eieren

Ingrediënten (12 stuks)

  • 6 eieren
  • 3 eetlepels magere, ongesuikerde (Griekse) natuuryoghurt of platte kaas
  • kruiden: een snuifje peper, zout, knoflookpoeder,...
  • bieslook

Bereidingswijze

  1. Breng water aan de kook en kook de eieren gedurende 8 minuten. 
  2. Laat afkoelen en pel de eieren.
  3. Snijd de eieren in de lengte doormidden. Haal het eigeel uit de gehalveerde eieren en leg dit in een apart kommetje.
  4. Prak het eigeel en meng met de Griekse yoghurt. Kruid met peper, zout en lookpoeder.
  5. Vul de eitjes met het mengsel via een spuitzak. Heb je dit niet in huis? Gebruik dan een diepvrieszakje of vul ze met een lepel. 
  6. Werk af met wat fijngesneden bieslook .

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin