Feit of fabel: veenbessen voorkomen blaasontstekingen

12-11-2019

De veenbes of cranberry is een rode vrucht met een typisch zurige smaak. Cranberrysap is vooral als preventief 'medicijn' erg in trek. Helaas doen veenbessen geen wonderen als je al een blaasontsteking hebt. Het kan echter wel preventief helpen. Veenbessen kunnen dus helpen bij het voorkomen van blaasontstekingen!

Ben je gevoelig voor blaasontstekingen? Onderzoek wijst uit dat vrouwen die regelmatig veenbessen eten/drinken, minder gevoelig lijken te zijn voor de terugkerende blaasontsteking. Supplementen op basis van de vrucht zouden een beter effect geven, omwille van de hogere concentratie. Aan iedereen die vaak te maken krijgt met een blaasontsteking wordt ook aangeraden om veel water te drinken.

De kracht van de veenbes? De vruchten beschikken over stoffen die de wand van de blaas beter beschermen tegen infecties. De omgeving in de blaas wordt door veenbessen minder aantrekkelijk voor bacteriën: de bacteriën gaan niet dood, maar kunnen zich niet vasthechten en zijn dan minder schadelijk. Ondanks die positieve eigenschap zijn ze geen wondermiddel, maar ze kunnen ook geen kwaad. 

Waar moet je op letten?

In principe maakt het niet uit of je voor verse veenbessen, sap of de variant uit blik kiest. Kijk van tevoren wel goed of er geen suiker aan toe is gevoegd. De bes smaakt nogal zuur waardoor er vaak suiker wordt toegevoegd. Dat maakt het voedingsmiddel natuurlijk alsnog ongezond. Je kan de veenbessen natuurlijk ook zelf thuis verwerken, zonder suiker.

Let ook op dat je niet te veel veenbessen eet/drinkt. Dat kan op lange termijn voor nierstenen zorgen. Ooit last gehad van nierstenen? Bel dan eerst even naar de huisarts!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin