Feit of fabel: kersen maken je moe

20-08-2019

Kersen, dat kent iedereen wel. Het is een kleine, bolvormige vrucht met binnenin meestal een pit. Technisch is het een steenvrucht. Er bestaan zoete en zure kersen. De zure kersen zijn bij ons ook wel gekend als krieken. Alle krieken zijn dus per definitie kersen, maar niet alle kersen zijn ook krieken. Daarnaast bestaan er ook witte kersen. 

Dít wist je waarschijnlijk nog niet: kersen zijn een natuurlijke bron van melatonine. Ben je een slechte slaper? Eet dan voor het slapengaan wat kersen. 

Melatonine

Melatonine is een hormoon dat helpt bij de slaap-waakcyclus. Het hormoon wordt door ons lichaam aangemaakt aan het einde van de dag. Bij een goede cyclus begint je melatonineniveau te stijgen in de avond, blijft het hoog gedurende de volledige nacht en daalt het opnieuw in de vroege ochtend. Dit ritme valt dus samen met de afname van het daglicht, maar wordt er niet door veroorzaakt. Ook zonder het intreden van de nacht, bij niet te fel licht, is er sprake van een cyclus.

Heb je echter een minder regelmatige cyclus? Dan kan het helpen om gedurende de avond voedingsmiddelen te consumeren die van nature rijk zijn aan melatonine, zoals kersen. Zo zal slaap aangewakkerd worden.

Andere gezondheidsvoordelen van kersen

  • Kersen werken als antioxidanten en versterken dus het immuunsysteem.
  • Kersen zijn een goede bron van vitaminen. Kersen bevatten o.a. een grote hoeveelheid vitamine A, wat belangrijk is voor onder meer de ogen, de huid en het immuunsysteem. Ook vitamine C, is in grote hoeveelheid aanwezig.

  • Kersen kunnen de klachten van reumatische aandoeningen zoals artritis en jicht verminderen

  • ...

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin