Feit of fabel: bananen zijn dikmakers

05-07-2019

Mensen die  gezonder willen leven, worden vaak geadviseerd om meer groenten en fruit te eten. Sommige mensen maken zich zorgen om bepaalde fruitsoorten. Suikerrijke fruitsoorten zoals bananen zouden dikmakers zijn. Ik vertel je hier hoe ik hierover denk.

Voedingswaarde van bananen
Bananen zitten boordevol voedingsstoffen en brengen veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Een banaan bevat ongeveer 100 calorieën en bestaat voor negentig procent uit koolhydraten. Verder bevatten ze veel vezels en essentiële vitaminen en mineralen. Er zitten weinig eiwitten en vetten in. 


Bananen bevatten veel vezels

Bananen zitten vol vezels. Een gemiddelde banaan levert ongeveer 10 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels en maar 100 calorieën. Vezels zijn belangrijk voor een vol gevoel en een goede darmwerking. Een hoge vezelinname is ook in verband gebracht met een lager lichaamsgewicht en andere gezondheidseffecten.

Hoe groener de banaan, hoe meer resistent zetmeel
Het type koolhydraat is afhankelijk van hoe rijp de banaan is. Onrijpe, groene bananen bevatten veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe, gele bananen voornamelijk suikers bevatten. Resistent zetmeel bestaat uit lange ketens van glucose (zetmeel) die resistent zijn voor de spijsvertering. Het gedraagt zich als oplosbare vezels en heeft veel gunstige gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies en een lagere bloedsuikerspiegel. Resistent zetmeel kan ook de opname van suiker uit voedsel vertragen. Dit houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en ondersteunt het verzadigingsgevoel. Verder kan resistent zetmeel de vetverbranding verhogen.

Smoothies

Pas echter wel op met het gebruik van smoothies, ook de verse! Door het blenden van fruit gaan de vezels en daarmee ook de verzadigende werking van het fruit verloren. Je kunt met smoothies (en ook vruchtensap trouwens) zo ongemerkt veel calorieën en suikers binnen krijgen zonder je enigzins verzadigd te voelen.

Dikmakers of slankmakers?
Bananen zijn zonder twijfel gezond en voedzaam. De hoeveelheid koolhydraten en voedingsvezels zorgt ervoor dat de banaan één van de meest verzadigende voedingsmiddelen is. De meeste bananen (groene) hebben een lage tot middelmatige glycemische index, en veroorzaken dus geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel vergeleken met andere koolhydraatrijke voeding. 

Bananen bevatten dus relatief veel suiker maar dit maakt je niet gelijk dik. Te veel (ongezonde producten) eten zorgt ervoor dat je bijkomt. Iedereen heeft een andere energiebehoefte maar in ieder persoonlijk dagmenu past een banaan. Als je probeert af te vallen is er niks mis met het eten van bananen als onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon.

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin