Energierepen

05-05-2019

Zin om gezond te snacken? Het vinden van gezonde tussendoortjes die goed vullen en ook nog eens makkelijk mee te nemen zijn, kan een uitdaging zijn. Natuurlijk kan je bij de supermarkt allerlei koeken en repen kopen, maar bijna overal zit behoorlijk wat suiker in. De oplossing? Ga zelf aan de slag! Dat kan met deze gezonde havermoutrepen. Ze zijn snel klaar én een pak gezonder dan die 'gezonde snackrepen' in de supermarkt.

Tussendoortjes zitten best rond de 100-150 kcal. Het is belangrijk dat ook je tussendoortjes bestaan uit de juiste verhouding koolhydraten (én vooral vezels) en eiwitten, zodat ze je honger stillen i.p.v. aanwakkeren. 

Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Dadels bevatten natuurlijke suikers en worden hier gebruikt om de havermoutrepen wat zoeter te maken zonder het gebruik van geraffineerde suikers. Noten en zaden staan in de donkergroene groep van de voedingsdriehoek. Afhankelijk van de soort bestaan noten uit 45-70% vet. Bij zaden is dat 30-50%. Gelukkig gaat het daarbij hoofdzakelijk om goede onverzadigde vetten, met een gunstig effect op je gezondheid. Naast gezonde vetten bevatten noten en zaden veel eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen zoals calcium en magnesium, kalium en zink, ijzer en vitamine E. Meer weten over noten en zaden. Klik dan hier

Dit tussendoortje geeft je dus een verzadigd gevoel, laat je bloedsuikerspiegel niet schommelen (zodat je geen energiedip krijgt!) en is heel erg lekker. 

Ingrediënten (6 st)

  • 2 eetlepels havermout (glutenvrij eten? enkel met glutenvrij logo)
  • 10 grote verse dadels 
  • 50 g ongezouten noten naar keuze
  • 25 g pompoenpitten
  • 2 eetlepels lijnzaad/chiazaad/sesamzaad/...

Bereidingswijze:

  1. Optioneel: Bak de havermout kort tot ze goudbruin kleurt. 

  2. Verwijder het hoedje en de pitten van de dadels.

  3. Maal alle ingrediënten voor de energiereep fijn in een cutter tot alle noten en zaden gebroken zijn.

  4. Neem een vierkante bakje of schotel en bedek de bodem met bakpapier zodat het mengsel er niet aan blijft plakken.

  5. Stop het mengsel in je vierkante bakje en duw goed aan tot je één egale rechthoek hebt. Laat het mengsel minstens een half uur opstijven in de koelkast. Snij in repen.

Bewaartip: bewaar de repen in hetzelfde bakje. Zorg ervoor dat je dit kan afsluiten, zo blijven de repen langer goed. Zo heb je elke dag van de week een gezonde snack!

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin