Dip met bloemkool

09-05-2019

Ben je de standaard hapjes beu gezien? Dan is deze bloemkooldip met champignons (en truffelolie) echt iets voor jou. Deze speciale dip is heel makkelijk te maken, lekkerder én gezonder dan kant-en-klare dips uit een potje.

Bloemkool is een nieuw superfood. Het heeft een antioxidatieve werking, een ontstekingsremmende werking en het is goed voor de spijsvertering.

Eet jij voldoende groenten? Dan heb je minder kans op chronische ziekten. Helaas eten veel mensen nog steeds te weinig groenten. Daarom probeer ik ook vaak bij de hapjes wat groenten toe te voegen. Zo haal je makkelijker de aanbevolen hoeveelheid groenten van 300 gram én heb je alweer extra vitaminen, mineralen en voedingsvezels binnen. Deze laatste zorgen voor een verzadigend gevoel.

De olijfolie brengt onverzadigde (goede!) vetten aan. De onverzadigde vetten bieden, zoals eerder vermeld, een bescherming tegen hart- en vaatziektes. Verder zijn plantaardige oliën de belangrijkste bron van vitamine E.

Om een romige dip te creëren, voeg ik (Griekse) yoghurt toe. Je kiest best voor een mager of halfvol melkproduct zonder toegevoegde suikers. Volle producten laat je beter staan omdat deze meer (verzadigde=slechte!) vetten aanbrengen. De yoghurt zorgt voor de aanbreng van eiwitten met hoge biologische waarde. Ik verkies Griekse yoghurt boven gewone yoghurt omdat deze smaakvoller is en dubbel zo veel eiwitten bevat. Dit zorgt voor een langer verzadigend gevoel. 

Dip met bloemkool

Ingrediënten (1 potje)

  • 1/2 bloemkool
  • 2 eetlepels magere, ongesuikerde (Griekse) yoghurt
  • optioneel: truffelpasta, naar smaak
  • een snuifje peper en zout

Bereidingswijze

  1. Zet water op voor het koken van de bloemkool.
  2. Kuis terwijl de bloemkool en doe de bloemkool in roosjes. 
  3. Kook de bloemkool tot hij goed gaar is. 
  4. Giet de bloemkool af. Leg in een keukendoek en wring het resterende water er uit.
  5. Plet de groenten heel fijn en meng ze onder de yoghurt.
  6. Optioneel: voeg de truffelpasta toe.
  7. Breng op smaak met wat peper en zout.

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin