Diepvriesgroenten vs verse groenten

02-11-2019

Zijn diepvriesgroenten (en -fruit) even gezond als vers(e) groenten (en fruit)? Het antwoord is ja! Eigenlijk is er weinig verschil tussen beide. Sterker nog, diepvriesgroenten en -fruit zijn in veel gevallen gezonder dan de verse variant. 

Voedingswaarde

Diepvriesgroenten (en -fruit) bevatten meer vitaminen en mineralen omdat deze direct worden ingevroren na het oogsten. Door het snelle invriezen van de producten blijven de vitaminen en mineralen beter bewaard. De voedingswaarde gaat er ook amper op achteruit indien ze op de juiste temperatuur (ongeveer -18°C) ingevroren blijven. Let er op dat de ingevroren groenten binnen de zes maanden na aankoop worden geconsumeerd, tenzij anders aangegeven op de verpakking. 

Dit in tegenstelling tot de verse groenten die pas enkele dagen na de oogst in de winkelrekken belanden. Daarnaast liggen ze ook al enkele dagen in de winkel voor jij ze koopt én liggen ze thuis vaak nog enkele dagen (in de koelkast) voor je ze gebruikt.

Welke diepvriesgroenten (en -fruit) kies ik het best? 

Bij het selecteren van je diepgevroren of ingeblikte groenten kies je best voor de producten zonder toevoegingen, dat wil zeggen zonder saus, dressing, etc. Dat zijn immers de voornaamste bronnen van vet en zout. Ook voor fruit geldt dezelfde regel: kies voor diepvriesfruit zonder toevoegingen.

Bereidingswijze

Je kan het verlies van voedingsstoffen tijdens het bereiden, voorkomen of beperken door een minimale hoeveelheid water te gebruiken. Kooktechnieken zoals bakken in de pan, stomen of garen in de microgolf zijn daarom uitermate geschikt. 

Enkele voordelen

  • Het is heel erg handig: je bespaart je namelijk heel wat kuis- en snijwerk
  • Het is vaak goedkoper dan de verse variant
  • Het bevat meer vitaminen en mineralen dan de verse variant
  • Het is langer houdbaar dan de verse variant
  • Het is het hele jaar door verkrijgbaar

Enkele nadelen

  • Het aanbod is ruim maar nog steeds veel beperkter dan het aanbod van verse groenten.
  • Door het gebruik van plastic zijn diepvriesgroenten minder milieuvriendelijk. Voor groenten buiten het seizoen kunnen diepvriesvarianten wel een milieuvriendelijk alternatief zijn voor verse kas- en ingevlogen groenten.

Goed om te weten

Vries je verse groenten zelf in, dan bevatten die groenten vaak minder vitaminen en mineralen dan verse groenten die je na aankoop meteen opeet, vanwege de extra duurtijd van het invriezen.

We kunnen dus besluiten dat diepgevroren groenten  en -fruit over het algemeen minstens zo gezond zijn als verse. Mijn diepvrieslade zit alvast vol met verschillende groenten en fruit. Ben jij al overtuigd? 

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin