Cupcakes met kiwi

28-04-2019

Cupcakes bakken is tegenwoordig echt een rage, maar helaas zijn de meeste cupcakes alles behalve gezond. Niet getreurd, het is ook mogelijk om gezondere cupcakes te maken. De normale cupcakes zijn vooral ongezond door al het suiker en vet dat erin zit. Om het toch wat gezond te houden, heb ik natuurlijk heel wat zaken vervangen.

Zo heb ik om te beginnen de boter vervangen door margarine of olie. Zo bevatten deze cupcakes toch voldoende (gezonde) vetten om deze smeuïg te houden. Deze producten bevatten meer onverzadigde en minder verzadigde vetten dan boter, waardoor er minder kans is op hart- en vaatziekten dan bij het gebruik van boter. 

Daarnaast voeg ik ook magere Griekse yoghurt toe aan de cupcakes. Dit brengt extra smaak én eiwitten aan. Hierdoor gaan de cupcakes een stuk meer vullen, waardoor je met minder genoeg hebt. Om deze reden heb ik ook de witte bloem vervangen door een volkoren variant. Deze is rijk aan vezels en daarom heel wat gezonder. De grote hoeveelheid suiker die nodig is voor het recept heb ik vervangen door vloeibare sucralose. Je kan uiteraard ook een andere zoetstof gebruiken. Verder is er ook wat fruit toegevoegd. Als laatste geef ik de cupcakes een friszure/fruitige topping met cottage cheese/roomkaas en limoen om een overheerlijke smaakcombinatie te hebben. 

Deze cupcakes bevatten minder calorieën dan traditionele cupcakes, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je deze nu onbeperkt gaat eten. Zie het als een gezonder extraatje!

Ingrediënten (6 st)

Voor de cupcakes:

  • 2 kiwi's
  • 125 g (volkoren) tarwebloem
  • een snuifje zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 ei
  • 80 g magere Griekse yoghurt
  • 1 theelepel vanille extract
  • 25 ml magere melk
  • enkele druppels zoetstof naar smaak (vb. Stevia, sucralose, tafelzoetstof,...)
  • 40 g gesmolten margarine of neutrale olie (zoals zonnebloemolie)

Voor de topping:

  • 200 g roomkaas, natuur of cottage cheese, natuur
  • enkele druppels zoetstof naar smaak (vb. Stevia, sucralose, tafelzoetstof,...)
  • 1 eetlepel limoensap

Voor de afwerking:

  • 1 kiwi

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schil de kiwi's en pureer ze met een vork.
  3. Meng alle droge ingrediënten (tarwebloem, zout en bakpoeder) in een kom en in een andere kom de natte ingrediënten (ei, Griekse yoghurt, vanille extract, melk, zoetstof en vetstof, gepureerde kiwi's) goed door elkaar. 
  4. Daarna doe je de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng je dit door elkaar. 
  5. Verdeel de muffin vormpjes over een muffin bakvorm of vet de vorm in. Verdeel met een lepel (het handigste is een ijsschep) het beslag over de vormpjes. 
  6. Schuif de muffins in de oven en bak ze in ongeveer 20 tot 25 minuten mooi goudbruin. Haal ze voorzichtig uit de oven en laat ze rustig afkoelen voor je ze uit de bakvorm haalt. 
  7. Meng de ingrediënten voor de topping en smeer/spuit ze op de cupcakes.
  8. Werk af met een schijfje kiwi. 

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin