Champignonsoep

13-05-2019

Soep, een gezond tussendoortje dat altijd mag. Soep heeft heel wat voordelen:

  • Soep levert een heleboel vitamines, vezels en mineralen. Beperk het gebruik van groenten uit blik/glas aangezien deze veel natrium bevatten.
  • Het drinken van soep zorgt ervoor dat je gemakkelijker de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten van 300 gram haalt. Met dit soepje van 600 gram groenten per liter water krijg je per portie van 250 ml ongeveer 150 gram groenten binnen. Dat is al de helft van je dagelijkse behoefte!
  • Soep draagt bij aan je dagelijkse waterbehoefte.
  • Soep voor de maaltijd zorgt er voor dat je sneller een verzadigd gevoel hebt, en je zo dus onbewust minder zal eten tijdens de maaltijd.

Deze keer maakte ik een heerlijk soepje met champignons en room. Room brengt heel wat vetten én verzadigde vetten (slechte!) met zich mee. Ik koos voor light sojaroom. Hierin is het gehalte aan vetten een pak lager. Toch wordt er slechts een kleine hoeveelheid van de light sojaroom gebruikt omdat deze nog steeds extra vetten (en vooral verzadigde vetten) aanbrengt.

Je bereidt je soep natuurlijk zo caloriearm of -rijk als je zelf wilt. Enkele tips omtrent de bereiding:

  • Wees zuinig met vet. Gebruik weinig of geen vetstof voor het aanstoven van de groenten. Gebruik vetarme bouillon en beperk room en/of kaas. Je kan de soep wel romig maken door magere, ongesuikerde (Griekse) yoghurt, platte kaas, zure room, etc.
  • Bind met caloriearme groenten. Gebruik eens knolselder, pompoen of courgette om je soep te binden i.p.v. aardappelen.
  • Let op met extraatjes zoals balletjes, croutons, vermicelli, etc. Deze brengen aanzienlijk veel calorieën met zich mee.
  • Gebruik (verse) kruiden in plaats van zout. Vergeet niet dat gewone bouillonblokjes al veel zout bevatten. Ik gebruik slechts 1 blokje per liter i.p.v. 1 blokje per 1/2 liter. 

Ingrediënten (4 pers; 1 l)

  • 1 ui, gesneden

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 600 gram champignons

  • 1 liter water

  • 1 blokje vetarme groentebouillon (glutenvrij? glutenvrije bouillon!)

  • 100 ml light sojaroom

  • een beetje peterselie

  • een snuifje zout en peper

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui fijn.
  2. Verhit de olie en stoof de ui en knoflook aan.
  3. Snijd de champignons fijn.
  4. Voeg de champignons toe (houd er nog wat apart) en laat ook even meestoven.
  5. Voeg het water en het bouillonblokje erbij en laat even sudderen.
  6. Voeg de room toe en mix de soep fijn.
  7. Laat de resterende champignons nog even meewarmen in de soep (laat de soep niet meer koken).
  8. Voeg peterselie, zout en peper toe naar smaak.

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin