Brownies

13-03-2019

Dat een mens zich af en toe mag verwennen, moet je in de Verenigde Staten niet meer vertellen. Ze hebben er een reputatie voor onweerstaanbare culinaire caloriebommen. De typisch Amerikaanse brownies zijn er een mooi voorbeeld van. Om het toch wat gezond te houden, heb ik natuurlijk heel wat zaken vervangen. 

Zo heb ik om te beginnen de boter deels vervangen door pindakaas. Zo bevat deze brownie toch voldoende (gezonde) vetten om deze smeuïg te houden. Daarnaast geeft het wat extra smaak en zit het boordevol eiwitten. Hierdoor gaat de brownie een stuk meer vullen, waardoor je met minder genoeg hebt. Om deze reden heb ik ook de witte bloem vervangen door een volkoren variant. Deze is rijk aan vezels en daarom heel wat gezonder. De grote hoeveelheid (60 g) suiker die nodig is voor het recept heb ik vervangen door vloeibare sucralose. Je kan uiteraard ook een andere zoetstof gebruiken. Verder is er voor de brownie geen chocolade maar rauw cacaopoeder gebruikt. Dit zorgt er voor dat de brownie heel wat gezonder is, maar het zorgt ook voor een bittere smaak. Als laatste geef ik de brownie een friszure/fruitige topping met granaatappelsap om een overheerlijke smaakcombinatie te hebben. 

Ingrediënten (15 st)

  • 150 g volkoren bloem
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • een snuifje zout
  • 250 ml water
  • 65 g cacaopoeder
  • 1 vanillestokje
  • 15-tal druppels vloeibare zoetstof (sucralose)
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 50 g Griekse yoghurt
  • 50 g witte chocolade
  • 2 lepels granaatappelsap

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met wat olie of gebruik bakpapier. Zo kan je de brownie er na het bakken makkelijk uit tillen.
  2. Meng in een kom de bloem, bakpoeder en zout door elkaar.
  3. Doe het water in een maatbeker en voeg de cacao, het merg van het vanillestokje en de zoetstof toe. Roer dit tot een chocoladepasta. Voeg daarna de olie en de pindakaas toe en zorg dat het een glad geheel wordt.
  4. Voeg het chocolademengsel toe bij de droge ingrediënten en roer alles met een spatel tot een soepel en glad beslag.
  5. Giet vervolgens het beslag in de vorm en laat de brownies voor ongeveer 30-40 minuten garen in de oven. Laat de brownie afkoelen, voordat je deze uit de vorm haalt en aansnijdt.

Extra

Ik heb voor de brownie nog een extra topping gemaakt. Dit doe je door de witte chocolade te smelten en deze daarna te mengen met de Griekse yoghurt en het granaatappelsap. Smeer dit als topping over de brownie. Dit maakt het geheel wat zoeter. 

Om te topping wat kleurrijker te maken, gebruikte ik wat rode bietensap. Dit is heel neutraal van smaak wanneer het in kleine hoeveelheden gebruikt wordt. Je kan natuurlijk ook rode kleurstof gebruiken of de topping gewoon wit laten. ;)

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin