Bananendonuts met rood fruit

14-11-2019

Deze bananendonuts zijn mijn 'not so guilty pleasure'. Deze gezonde variant bevat een pak minder calorieën dan de originele donuts. Dat komt omdat de suiker en boter vervangen is door fruit en zoetstof en een vetstof met gezonde vetten. Verder bevat deze donut ook heel wat meer vezels door het gebruik van volkoren bloem en fruit. Aanvallen maar!!

Voor deze donuts gebruikte ik volkoren bloem. Een belangrijk onderdeel van volkoren bloem zijn de complexe koolhydraten. De complexe koolhydraten (en vooral de voedingsvezels) zijn belangrijk voor een goede stoelgang en voor een goede bloedsuikerspiegel. Dit in tegenstelling tot de witte koolhydraten, die kunnen zorgen voor gewichtstoename en een gevoel van vermoeidheid. De extra voedingsvezels die volkoren bloem bevat, zorgen voor een voller gevoel (bij eenzelfde portie) waardoor je sneller genoeg hebt.

Deze donuts zitten boordevol fruit. Dit zorgt ook voor een natuurlijk zoetere smaak. Bananen zijn zonder twijfel gezond en voedzaam. De hoeveelheid koolhydraten en voedingsvezels zorgt ervoor dat de banaan één van de meest verzadigende voedingsmiddelen is. Bananen bevatten relatief veel suiker maar dit maakt je niet gelijk dik!

De donuts bevatten een kleine hoeveelheid melk. Wil je graag vegan donuts? Kies dan voor plantaardige melk. Hoe dan ook, de beste keuzes zijn koemelk of verrijkte natuur sojamelk. Deze melk heeft een hoge eiwitkwaliteit. Andere (plantaardige) melken voldoen NIET aan onze behoefte en bevatten vaak een pak meer suiker. Je laat deze dus beter staan. Verder is ook resp. de magere/halfvolle en ongezoete variant een betere keuze. 

Bananendonuts met rood fruit

Ingrediënten (+/- 8 stuks)

  • 240 g volkoren tarwebloem
  • 1,5 koffielepel bakpoeder
  • 0,5 koffielepel baking soda
  • een snuifje kaneel
  • een snuifje zout
  • 0,5 koffielepel plantaardige margarine, gesmolten
  • 2 koffielepels vanille-extract
  • enkele druppels zoetstof naar smaak (vb. Stevia, sucralose, tafelzoetstof,...)
  • 260 g geplette banaan (+/- 2 grote overrijpe bananen)
  • 180 ml magere melk
  • 50 g aardbeien
  • 50 g frambozen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C en vet de bakvormpjes lichtjes in.
  2. Meng de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout in een middelgrote kom. 
  3. Meng in een aparte kom de vetstof, vanille-extract en zoetstof. Roer de geprakte banaan er ook door. 
  4. Voeg bij het bananenmengsel afwisselend het bloemmengsel en melk toe. Beginnend en eindigend met het bloemmengsel en roer tot het is opgenomen. (Voeg voor het beste resultaat het bloemmengsel in 4 gelijke delen toe.)
  5. Doe het beslag in de vormpjes.
  6. Bak ongeveer 15 minuten op  175 °C of totdat de bovenkant stevig aanvoelt. Laat 5 minuten afkoelen in de vormpjes voordat je ze voorzichtig op een rooster plaatst om volledig af te koelen.
  7. Bereid het glazuur door de aardbeien en frambozen te mixen. Voeg eventueel een klein scheutje water toe. Dompel elke donut in het glazuur. 

SMAKELIJK!

Phaedra Jacquemyn
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin